Mgr. Jitka Laštovičková

Podstatou alergické reakce na potravinu nebo některou její složku je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému. Ke vzniku takové reakce stačí i jen velmi malé množství dotyčné potraviny. Tato reakce se objevuje u citlivých jedinců a vždy se při ní aktivuje imunitní systém.
Při potravinové intoleranci se imunitní systém neaktivuje a může se projevovat až při určitém množství dané potraviny nebo složky.

Projevy potravinových alergií lze pozorovat na různých systémech – na trávicím systému, na dýchacím systému a také na kůži. Mohou se objevovat kožní příznaky (svědivé vyrážky, atopický ekzém, otok), trávicí obtíže (průjem, zvracení, nadýmání, bolesti břicha, křeče v břiše) nebo i dýchací obtíže – dušnost, sípání až astma. V některých případech může silná alergie při souběhu s více faktory způsobit velmi prudkou reakci – může se objevit až anafylaktický šok, který ohrožuje život dotyčné osoby.

Potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci, je celá řada. Mezi nejvýznamnější alergenní potraviny patří kravské mléko, vaječný bílek, arašídy a různé druhy ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, pistácie, aj.), ryby a mořské plody, pšenice. Tyto potraviny způsobují až 90 % všech alergií. Mezi další potraviny, které velmi často vyvolávají alergické reakce, můžeme dále zařadit různé druhy ovoce (tuzemské i exotické), zeleninu (zejména kořenovou, ale i další druhy), semena (např. sezam, mák), sóju a jiné luštěniny, pšenici a další obiloviny, různé druhy koření.

Pokud trpíte alergií na pyly některých rostlin, existuje zde určité riziko, že budete reagovat i na některé potraviny – zejména ořechy, ovoce a zeleninu.
Na vině je velmi podobná struktura látek, na které imunitní systém reaguje. Například pokud vás trápí alergie na pyly stromů kvetoucích na jaře – bříza, olše, líska, habr – můžete alergicky reagovat také na jablko, třešně a lískové ořechy.
Při zkřížené alergii se často objevují příznaky již konzumaci potraviny – svědění až pálení rtů a vnitřní sliznice úst a patra, otok jazyka či zčervenání okolí úst.
Pokud máte prokázanou alergii na potravinu či její určitou složku, měli byste ji ze svého stravování zcela vyřadit. Při alergii na bílkovinu kravského mléka rozhodně není vhodné konzumovat mléko ovčí nebo kozí – s největší pravděpodobností budete kvůli velmi podobnému složení reagovat i na bílkoviny těchto druhů mlék.
Výrobci potravin jsou povinni vyčleněné významné alergeny nebo složky pocházející z těchto alergenů vždy na obale výrobku jasně označit. Pokud název potraviny či produktu jednoznačně odkazuje na přítomnost alergenní složky, není toto označení nutné.

Potravinové intolerance na rozdíl od potravinových alergií nejsou způsoby přemrštěnou reakcí našeho imunitního systému – jedná se o metabolickou poruchu způsobenou chyběním nebo nedostatkem látky nutné ke zpracování potraviny nebo její složky.
Asi nejvíce rozšířenou potravinovou intolerancí je intolerance mléčného cukru – laktózy. Mléčný cukr (laktóza je disacharid tvořený glukózou a galaktózou – aby se tyto jednoduché sacharidy mohly vstřebat do krve, musí se nejprve pomocí enzymu laktázy rozštěpit vazba, kterou jsou spojeny). Intolerance laktózy může být vrozená – kdy kvůli genetické chybě není enzym laktáza dostatečně aktivní, může se ale krátkodobě objevit také po prodělaném infekčním střevním onemocnění, kdy dochází ke snížení produkce laktázy ve střevě.
Intolerance laktózy se projevuje výrazným nadýmáním a kyselými vodnatými průjmy dostavujícími se krátce po konzumaci mléka nebo mléčného produktu. Na trhu jsou v současné době k dostání i bezlaktózové výrobky, oproti mléku pak nižší množství laktózy obsahují i zakysané mléčné produkty – které celá řada osob s intolerancí laktózy toleruje.

Aby však situace nebyla tak jednoduchá existuje také celá řada potravin, které vyvolávají příznaky velmi podobné těm při alergii na potraviny – ale přesto se o alergii jako takovou nejedná. Tyto potraviny obsahují aktivní látky (tzv. „budivé aminy“ – histamin, serotonin, aj.) – po jejich konzumaci se může objevit silně svědivá kožní vyrážka (kopřivka), dušnost, otok, bolest hlavy i průjem. Obvykle se příznaky projeví po konzumaci většího množství potraviny obsahující budivé aminy – nikoliv i jen po minimálním množství jako je tomu u alergie.
Budivé aminy najdeme např. v kávě, alkoholu, kvašených, uzených a zrajících potravinách, v kakau a čokoládě, mořských rybách, avokádu, lilku, ananasu, fících, švestkách a banánech, jahodách a citrusovém ovoci a v mnoha dalších potravinách. Dráždivě působí také některá koření a některá potravinářská aditiva (konzervanty, barviva, látky zvýrazňující chuť, aj.).