Mgr. Jitka Laštovičková

Celiakie se projevuje trvalou a celoživotní nesnášenlivostí lepku. Jedná se o dědičné autoimunitní onemocnění, které se objevuje u dětí i u objevující se u dospělých.

Lepek (gluten) je bílkovinný komplex obsažený v povrchové části obilných zrn pšenice, ječmene, žita a ovsa. Tento bílkovinný komplex odolá trávení, při celiakii reaguje s bílými krvinkami a vyvolává tak negativní imunitní reakci našeho organismu. Náš imunitní systém vytváří autoprotilátky – ty pak společně s lepkem reagují a poškozují sliznici tenkého střeva a další tkáně či systémy.

Ve sliznici tenkého střeva probíhá zánět, kvůli kterému pak sliznice není schopna tak dobře vstřebávat živiny – hrozí zejména nedostatek bílkovin, vitamínu D, vápníku, železa a zinku, což vede ke zhoršení stavu výživy, vzniku osteoporózy (řídnutí kostní hmoty), hubnutí, u dětí může nastat zpomalení růstu. Při neléčené celiakii je také vyšší riziko vzniku maligních nádorů sliznice tenkého střeva.
Poměrně často se ve spojitosti s celiakií objevuje také intolerance mléčného cukru (laktózy) – protože enzym laktáza, který laktózu štěpí, sídlí v kartáčovém lemu sliznice tenkého střeva.

Jak celiakii poznáme?

Celiakie se může projevovat velice různě, ve výjimečných případech se u člověka nemusí objevovat dokonce žádné příznaky. Velmi často se při celiakii objevují střevní projevy – např. plynatost, křeče v břiše a nafouklé břicho, průjmy vyznačujících se mastnými objemnými zapáchajícími stolicemi nebo také zácpou.

Mezi mimostřevní projevy celiakie pak patří například déletrvající únava, kožní reakce – výsev silně svědivých puchýřků připomínajících opar (dermatitis herpetiformis Duhringi), nechutenství, váhový úbytek, nízká hmotnost a rozvoj malnutrice (špatného stavu výživy), chudokrevnost, u které se nedaří odhalit její příčinu a nereaguje na léčbu, a osteoporóza (řídnutí kostní tkáně).

Častěji se celiakie vyskytuje u osob, které trpí diabetem 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy nebo u pacientů s Downovým či Turnerovým syndromem, a protože se jedná o onemocnění dědičné, pak i u nejbližších příbuzných pacienta s celiakií.

Dá se celiakii bránit? Jak se léčí?

Celiakii lékaři diagnostikují prostřednictvím odběru krve a také odběru malé části tkáně střevě – kontrolují se hladiny protilátek v krvi a také stav střevní sliznice. Základem léčby celiakie je naprosté vyřazení lepku ze stravy – celoživotní dodržování bezlepkové diety.

Bezlepková dieta znamená naprosté a doživotní vyloučení lepku ze stravy – pacienti s celiakií se musí vyvarovat nejen konzumace pšenice (kuskusu, špaldy, bulguru), ječmene, žita a ovsa, ale i potravin a výrobků z nich vyrobených nebo je obsahujících. Vhodnou náhradou za tyto obiloviny je rýže, kukuřice, brambory, amarant, proso (jáhly), pohanka, ořechy, sója a luštěniny, quinoa.

Mezi hlavním zdroje lepku v naší stravě patří obvykle pečivo, těstoviny, knedlíky, ovesné vločky a cereálie, sušenky, pečené moučníky obsahující mouku a také pivo a obilná káva. Lepek však najdeme i v celé řadě potravin a produktů kdy je do nich přidán při výrobě jako aditivum (přídatná látka) nebo může být potravina či produkt při výrobě kontaminována lepkem (pokud se v závodě zpracovávají i obiloviny, které lepek obsahují). Lepek tak často obsahují i uzeniny a masné polotovary, mléčné výrobky, instantní výrobky a omáčky, hořčice a kečup a řada dalších. Osoby s celiakií tedy vždy musí velmi pečlivě číst obaly potravin a léků, zajímat se o složení konzumovaných pokrmů – pro lepší orientaci jsou bezlepkové potraviny označeny na svém obale symbolem přeškrtnutého klasu, databázi bezlepkových výrobků eviduje na speciálních webových stránkách Výzkumný ústav potravinářský – www.potravinybezlepku.cz, v lékárnách je také možno zakoupit či objednat katalog bezlepkových produktů.
Pšeničný škrob je často využíván jako přídatná látka při výrobě léků – proto je nutné studovat i příbalové letáky léků.

Při přípravě a skladování potravin v domácnosti se pak musíme vyhnout kontaminaci lepkem – pozor například na drobečky na prkénku, použití čistých nádob a pomůcek.

V současné době je na trhu opravdu pestrý výběr různých druhů bezlepkových produktů – od různých typů pečiva, těstovin, mouky a směsí pro pečení, cereálií, sušenek a sladkostí až po bezlepkové pivo. Výrobky je možné zakoupit nejen ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, ale i v běžných řetězcích potravin či drogerií. Dokonce již v rámci České republiky vznikají i bezlepkové restaurace, některé školní jídelny zařadily bezlepková menu.