Články

Články2019-12-17T20:44:38+01:00

Rubriky

TSI protilátky – nové možnosti diagnózy hyperfunkce štítné žlázy

TSI protilátky – stimulační protilátky proti TSH receptoru Hyperfunkce tj. zvýšená funkce štítné žlázy je onemocnění, které postihuje kolem 30 milionů osob na celém světě. Jednou z jejích častých příčin je Graves-Basedovova choroba. Jedná se o typ autoimunitního onemocnění, při kterém imunitní systém produkuje protilátky vážící se na receptory štítné žlázy určené pro regulační hormon TSH – tzv. thyroid stimulating hormon  (štítnou žlázu stimulující hormon) a nutí štítnou žlázu ke zvýšení činnosti. Dosud jsme měli možnost toto onemocněni diagnostikovat „pouze“ na základě klinických obtíží, sonografie a protilátek anti- TSH (TRAK). Toto stanovení mělo tu nevýhodu, že nebylo možné rozlišit stimulující nebo inhibující protilátky, které vedou naopak k poklesu funkce štítné žlázy. Nové stanovení protilátek TSI je první specifický test, který stanovuje pouze stimulující protilátky proti TSH receptoru. Stanovení je vhodné, pokud máme podezření na extrathyroidální projevy onemocnění štítné žlázy, ale

Nordic walking – pohyb pro každý den

Nordic walking neboli severská chůze s holemi je velmi příjemnou pohybovou aktivitou vhodnou pro jakoukoliv věkovou kategorii. Lze jej provozovat celý rok s minimálními náklady a vybavením, a to i těmi méně fyzicky zdatnými a pohybově nadanými. S trochou cviku ji totiž zvládne úplně každý. Pokud patříte k těm, kteří chtějí udělat něco po své zdraví, ale fitness centra ani tělocvičny nejsou to pravé, pak právě pro vás je Nordic walking. Co to vlastně je Nordic walking neboli severská chůze? Jedná se chůzi se speciálními holemi. Hole jsou tenké pružné, tlumící nárazy, s bodcem na konci, který lze zakrýt botičkou při chůzi po pevném povrchu. Jsou opatřeny speciální rukavičkou. Právě rukavičkou a svým jemnějším vzhledem se liší od holí určeným na treking. Ty mají na rukojeti pouze klasické poutko. Ideální délku holí je možné zjistit výpočtem 0,68xtělesná výška, ale

27. 11. 2019|Pohybová terapie|

Maso Jerky – zdravé mlsání

Každý z nás zná ty chvíle, kdy zasedne v klidu k televizi nebo k zajímavé knížce a najednou ho "přepadne mlsná". Nebo hledáte něco lehkého, ale vyživného do batohu na výlet nebo na sport a sušenky vás zrovna "neberou". Pak pojďte s námi na exkurzi sušeného masa Jerky. Jedná se sušené plátky původně hovězího, ale dnes již také kuřecího, krůtího a vepřového masa naložených v kořenící směsi. Výsledkem je lehký a pikantní snack, který se vyznačuje dlouhou trvanlivostí, nízkou hmotnost a nízkým obsah tuku (pod 2g/100g). Sušení je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Tuto metodu využívali již staří Egypťané pro skladování masa, ovoce i ostatních potravin. Téměř k dokonalosti to ovšem dovedli Indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku. Navíc se zachováním maximální dávky energie při minimální hmotnosti. Sušené maso jim tak usnadňovalo jejich kočovný život spojený

27. 11. 2019|Obezita|

Celiakie

Mgr. Jitka Laštovičková Celiakie se projevuje trvalou a celoživotní nesnášenlivostí lepku. Jedná se o dědičné autoimunitní onemocnění, které se objevuje u dětí i u objevující se u dospělých. Lepek (gluten) je bílkovinný komplex obsažený v povrchové části obilných zrn pšenice, ječmene, žita a ovsa. Tento bílkovinný komplex odolá trávení, při celiakii reaguje s bílými krvinkami a vyvolává tak negativní imunitní reakci našeho organismu. Náš imunitní systém vytváří autoprotilátky - ty pak společně s lepkem reagují a poškozují sliznici tenkého střeva a další tkáně či systémy. Ve sliznici tenkého střeva probíhá zánět, kvůli kterému pak sliznice není schopna tak dobře vstřebávat živiny – hrozí zejména nedostatek bílkovin, vitamínu D, vápníku, železa a zinku, což vede ke zhoršení stavu výživy, vzniku osteoporózy (řídnutí kostní hmoty), hubnutí, u dětí může nastat zpomalení růstu. Při neléčené celiakii je také vyšší riziko vzniku maligních nádorů sliznice tenkého střeva.

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Potravinové alergie a intolerance

Mgr. Jitka Laštovičková Podstatou alergické reakce na potravinu nebo některou její složku je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému. Ke vzniku takové reakce stačí i jen velmi malé množství dotyčné potraviny. Tato reakce se objevuje u citlivých jedinců a vždy se při ní aktivuje imunitní systém. Při potravinové intoleranci se imunitní systém neaktivuje a může se projevovat až při určitém množství dané potraviny nebo složky. Projevy potravinových alergií lze pozorovat na různých systémech – na trávicím systému, na dýchacím systému a také na kůži. Mohou se objevovat kožní příznaky (svědivé vyrážky, atopický ekzém, otok), trávicí obtíže (průjem, zvracení, nadýmání, bolesti břicha, křeče v břiše) nebo i dýchací obtíže – dušnost, sípání až astma. V některých případech může silná alergie při souběhu s více faktory způsobit velmi prudkou reakci – může se objevit až anafylaktický šok, který ohrožuje život dotyčné osoby. Potravin, které mohou vyvolat

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Umělá sladidla – jejich klady a zápory

Pro umělá sladidla v kuchyni sahají mnohé z nás čím dál častěji. A to zejména proto, že jsme si vědomy značných výhod, které tyto látky oproti běžnému cukru mají. Je obecně známo, že právě umělá sladidla jsou charakteristická absencí či výrazně nižšími hodnotami kalorií, a tak se při jejich konzumaci nemusíme bát o svou linii a dokonce ani o své zuby. Tyto látky totiž zároveň na rozdíl od cukru nepodporují tvorbu zubních kazů. Náhradní sladidla se začala používat v 60. letech minulého století, kdy lidé začali bojovat s negativními účinky cukru, zejména s obezitou a zvýšeným výskytem zubních kazů. Objevila se tak celá řada uměle vyrobených sladidel, které svými vlastnostmi dokáží nahradit cukr. Ideální sladidlo má proto co nejpodobnější chuť cukru, velmi nízkou či žádnou energetickou hodnotu a také je odolné vůči tepelným úpravám. Postupem času ale u některých těchto

27. 11. 2019|Nutriční terapie|