MUDr. Martina Rosická, Ph.D.

S narůstajícím problémem nadváhy a obezity roste množství přípravků slibujících zázračné, rychlé a bezpracné zhubnutí. Denně jsme konfrontováni nabídkami zázračných pilulek, koktejlů, přístrojů… Jaká je ale realita?

Co to vlastně jsou výživové doplňky

Výživové doplňky lze běžně koupit bez předpisu v lékárně nebo na internetu, v obchodech zdravé výživy nebo v obchodech pro sportovce. Jsou také oblíbeným sortimentem firem zabývajících se multi level marketingem. Nutno zdůraznit, že doplňky stravy nejsou léčivo. Dle platné legislativy je doplněk stravy potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Tolik říká zákon.

Velmi důležité je to, že účinnost přípravků a zajištění kvality nejsou při schvalování doplňků stravy posuzovány. Nicméně výrobce nesmí deklarovat nepravdivá tvrzení o přípravku a deklarované účinky musí být schopen kdykoliv doložit.

Používání těchto preparátů s sebou naštěstí většinou nenesou zdravotní rizika, ale je nezbytné dát si pozor, kde a od koho přípravek kupujete. Na internetu lze narazit na různé podvodníky, kteří vám prodají přípravek, který slibované složení rozhodně nemá a možnost přípravek vrátit v případě jeho neúčinnosti je většinou jen virtuální. Když si webové stránky dobře projdete, nenajdete často vůbec žádný kontakt nebo jej případně nalezenete, ale nikoho na uvedeném telefonním čísle nebo adrese nikdy nezastihnete. Pokud se tedy rozhodnete pro výživový doplněk, zajděte pro něj do lékárny nebo nakupujte v zavedeném a vyzkoušeném internetovém obchodě ideálně napojeném na kamenný obchod.

Jak bylo již uvedeno v úvodu, přípravků slibujících rychle zhubnutí je nepřeberné množství, ale jejich složení se většinou významněji neliší. Opakují se složky jako chrom, L-carnitin, ženšen, výtažky ze zeleného čaje, garcinie, synefrin, niacin…Bohužel efekt většiny z nich je nevalný. Až na vyjímky není účinek těchto látek ověřen řádnými klinickými studiemi, které by dokazovaly, že při stejné dietě a pohybovém režimu zhubnete s tímto přípravkem více než bez něj. Tam, kde chybějí objektivní důkazy podložené výsledky seriózních klinických studií, logicky nastupuje vehementní reklamní kampaň, často zaštítěná tváří nějaké populární osobnosti. Řada lidí možná po těchto přípravcích i trochu shodí, ale téměř všichni zase přiberou. Bez správně sestaveného jídelníčku a alespoň mírného pohybu žádný z těchto doplňků slibujících zhubnutí nepomůže.

A nyní k jednotlivým doplňkům

V prvním díle tohoto článku se bud uvěnovat jen malé části z celkové nabídky doplňků na hubnutí.

C.L.A. – konjugovaná kyselina linolová

C.L.A. Patří do skupiny polynenasyceným mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nedostatek, vyskytuje se v hovězím, skopovém, vepřovém, kachním mase, v plnotučných mléčných výrobcích (ale jen pasoucích se zvířat), minimum je v drůbežím mase, v rybách a v rostlinných olejích. C.L.A. dávala velké naděje, protože v modelech na zvířatech vedlo její podání k výraznému úbytku tukové tkáně. Bohužel u lidí nebyl tento efekt jednoznačně prokázán, i když podání směsi 4 izomerů této kyseliny (9, 10, 11 a 12 ) v některých studiích vedlo ke zvýšení beztukové tělesné hmoty. (1).K potvrzení jejího účinku budou ale zapotřebí další studie. Kyselina linolová má ale nepochybně pozitivní působení na lidský organismu, který je sice mírný, ale dlouhodobě by mohl být přínosem. Bylo prokázáno signifikantní antikarcinogenní působení – v případě karcinomu prsu, kůže, prostaty a střeva, stimuluje imunitmí systém, má protizánětlivé účinky.

Naše doporučení: S hubnutím sice příliš nepomůže, ale má alespoň jiné pozitivní účinky.

L – Carnitin

L-carnitin (kyselina 3-hydroxy-4N-trimetylaminomáselná) je látka esenciální pro přenos mastných kyselin do mitochondrií, kde tyto kyseliny podléhají rozkladu (je tak nezbytný především pro svalové buňky). Carnitin (karnitin) je látkou tělu vlastní a velmi bezpečnou. Kdysi byl velmi nadějnou látkou, protože se zjistilo, že jeho mechanismus účinku spočívá v přenosu mastných kyselin do mitochondrií (kde probíhá oxidace tuků za vzniku energie). To dalo vznik domněnce, že jeho vyšší příjem povede k vyššímu transportu mastných kyselin do mitochondrií a k jejich rychlejšímu odbourávání. Bohužel spolehlivé vědecké studie, které by potvrzovaly tyto účinky podávání karnitinu, chybějí (2). Naopak dostupná data ukazují, že suplementace karnitinem není účelná ani při zátěži,ani nezlepšuje utilizaci mastných kyselin u obézních jedinců. Karnitin je totiž v těle ve velkých zásobách a pro transport mastných kyselin není jeho koncentrace zdaleka limitující ani při enormní zátěži.Navíc syntéza karnitinu je velmi rychlá a pokud je zajištěna dodávka lysinu a methioninu, je natolik výkonná, že další podávání karnitinu ztrácí smysl.

Možný je přínos suplementace snad jen u výrazných deficitů karnitinu, např. u pacientů v chronickém dialyzačním programu, pacientům s těžkým jaterním onemocněním, podvyživených, v těžkém katabolismu s dysbalancí aminokyselin, nebo u dětí s některými vrozenými metabolickými poruchami – tedy v těžkých stavech vyžadujících intenzivní metabolickou podporu. Ani v těchto případech však účinek karnitinu nebyl prokázán v žádné kontrolované studii.

Naše doporučení: Nedoufejte při užívání Carnitinu ve snížení hmotnosti. Určitě k němu nedojde.

Zelený čaj a extrakty z něj

Jedná se o sušené listy Camelia sinensis. Zelený čaj je zdrojem aminokyselin, karbohydrátů, minerálů, vitamínu, xanthinů (kofein, teofylin) a zejména polyfenolů (catechinů). V posledním desetiletí byl zelený čaj předmětem řady studií, zabývajících se jeho zdravotními účinky a to nejen v souvisloti s nadváhou a obezitou, ale také diabetem mellitem, arteriosklerozou nebo rakovinou.

Mnoho studií bylo věnováno také jeho vztahu k redukci hmotnosti. Uvažuje se o tom, že zelený čaj (zejména jeho složka epigallocatechin v kombinaci s kofeinem) přispívají k redukci hmotnosti stimulací sympatického nervového systému, aktivací termogeneze (tvorby tepla) a tím zvýšení energetického výdeje. Aktivace sympatiku vede také ke zvýšení lipolýzy, tedy odbourávání tuků z tukových buněk. Dalším možným mechanismem účinku je snížení chuti k jídlu a omezení vstřebávání živin ve střevě. Řada studií probíhajících v Asii dokládá, že tyto látky mají jistý vliv na snižování váhy. Tento účinek prý vyvolá dlouhodobá konzumace čtyř nebo pěti šálků denně. Bohužel pro nás Evropany, u bělošské populace nebyl vliv zeleného čaje na úbytek hmotnosti významný. Je to možná závislé na enzymatické výbavě jedinců.

Naše doporučení: V každém případě lze kvalitní zelený čaj, správně připravený, při redukční dietě doporučit. Kromě již výše zmíněných účinků je znám (a potvrzen) jeho pozitivní vliv na vysokou hladinu cholesterolu a také ochrana před rakovinou. Je lépe volit přírodní formu, spíše než extrakty ze zeleného čaje. Ty lze někdy najít také v kombinovaných preparátech.

Garcinia Cambogia

Je ovoce, které se roste v Asii. Zde se mimo jiné používá v tradiční ajurvédské medicíně. Extrakt ze slupek garcinie obsahuje velké množství kyseliny hydroxycitronové (HCA). O HCA se tvrdí, že přiznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla (má pozitivní vliv na přeměnu sacharidů ze stravy na zásobní glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit nasycení). Některé zdroje uvádějí, že kyselina hydroxycitrónová brání syntéze tuků z glukózy, z níž místo něj tvoří svalový nebo jaterní glykogen. Uvádí se, že brání ukládání tuků do tukových buněk a snižuje ukládání tuků v játrech, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin , tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze. Bohužel žádná studie s Garcinii jednoznačně tyto účinky neprokázala a nebyl prokázán ani vliv jejího dlouhodobého užívání na redukci hmotnosti (1).

Skutečnost je taková, že tato kyselina blokuje v organismu účinnost jednoho enzymu, podílejícího se ovšem jen malou mírou na procesech látkové přeměny sacharidů a tuků. Nepodařilo se nikdy prokázat jeho pozitivní vliv na snížení tělesné hmotnosti, nebo alespoň na snížení tělesného tuku. Navíc v množství, v kterém se v potravních doplňcích stravy vyskytuje, nemůže absolutně žádné účinky vyvolat.

Naše doporučení: Přípravky s Garcinia Cambogia a s kyselinou hydroxycitronou k redukci hmotnosti nedoporučujeme.

Chrom

Chrom je důležitý stopový prvek, který je v našem těle součástí tzv.glukozového tolerančního faktoru, který zvyšuje účinnost inzulínu. Přesný mechanismus vlivu GTF, není dosud jednoznačně objasněn; patrně však podporuje vstup insulinu do buněk usnadněním jeho přechodu buněčnými membránami. Tím dochází ke zlepšení působení hormonu inzulinu v tkáních a poklesu hladiny krevního cukru. Nedávno byla provedená analýza výsledků 41 studií, ve které bylo zjištěno, že suplementace chromem zlepšuje řízení hladiny cukru u pacientů s cukrovkou typu 2; autoři však uvádějí, že bude nezbytné provést dobře řízené klinické pokusy, než si výrobce léků bude moci vznést nároky na patentovou ochranu. U osob, které netrpí žádnou formou diabetu, nebyly zjištěny žádné příznivé účinky užíváním chromových suplementů a bohužel nebyl potvrzen ani jeho příznivý efekt na redukci hmotnosti.

Naše doporučení: Snížit hmotnost vám přípravky s chromem příliš nepomohou, ale mohou pomoci v případě zvýšené hladiny krevního cukru, tzv. prediabetu.

Citrus aurantium, synefrin

Citrus aurantium neboli hořký pomeranč je malý citrusový strom s vonnými bylinnými květy a citrusovými plody, které se používají už po staletí v tradiční činské medicíně. Sušené plody nebo jejich kůra se používala k léčbě zažívacích obtíží a paradoxně k podpoře chuti k jídlu či zvýšení sekrece žaludečních šťáv. Nikdy nebyl používán k podpoře hubnutí,

Extrakty z Citrus aurantium,ale i z jiných druhů citrusů obsahují látku p-synefrin ( látce s četnými nežádoucími účinky, která je v České republice zakázaná) a v menší míře octopamin. Jedná se o látky, které jsou strukturálně podobně efedrinu, a v těle běžně dostupným aminům adrenalinu a noradrenalinu.Právě pro svou podobnost s efedrinem je synefrin v hledáčku mnoha věděckých studií a je používán jako doplněk vyživy podporující hubnutí. Synefrin byl v minulosti a ještě stále je podezříván z nežádoucích kardiovaskulárních účinků…zejména zvýšení tepové frekvence a krevního tlaku. Dle posledních vědeckých studií bylo ale prokázáno jeho bezpečnén užívání. Synefrin se v citrusech vyskytuje v p-formě, která je strukturálně mírně odlišná od efedrinu a ostatních biogenních aminů, ale tato odlišnost má zásadní vliv na vazbu na jednotlivé receptory. V koncentracích běžně doporučovaných v přípravcích na hubnutí je vazba p-synefrinu na alfa-receptory a beta1 a beta2 receptory minimální a jeho účinek na srdeční frekvenci a krevní tlak je prakticky nulový. Naopak byla prokázána jeho vazba na beta3-receptory a s tím spojený termogenní efekt a aktivace lipolýzy v tukových buňkách. (3, 4). Tento účinek je potencován jeho užitím s kofeinem, ale v tom případě už určité riziko nepříznivých kardiovaskulárních účinků nelze vyloučit.Nově byl také termogenní efekt potencován jeho kombinací s hesperidinem a naringinem.

Studie, které se týkaly vlivu Citrus aurantii nebo Synefrinu na redukci hmotnosti mají rozporuplné výsledky. V některých byl efekt zaznamenán, v jiných nikoliv. Určitě bude nutné provést ještě další podrobnější a především delší studie s tímto preparátem.

Naše doporučení: S opatrností a se svolením lékaře možno vyzkoušet. Nedoporučujeme ale kombinovat s kofeinem nebo se zeleným čajem. Mohlo by dojít k vzestupu krevního tlaku či vyvolání arytmie.

Pokračování příště…

Použitá literatura

  1. An Evidence-Based Review of Fat Modifying Supplemental Weight Loss Products. Review article. Amy M. Egras, William R. Hamilton, Thomas L. Lenz, Michael S. Monaghan3: Journal of Obesity, Volume 2011 (2011), Article ID 297315, 7 pages
  2. Common dietary supplements for weight loss. Saper RB, Eisenberg DM, Phillips RS. Am Fam Physician: 2004 Nov 1;70(9):1731-8.
  3. A review of the receptor-binding properties of p-synephrine as related to its pharmacological effects. Oxid Med Cell Longev: 2011 ;2011:482973. Epub 2011 Aug 1
  4. Citrus aurantium as a thermogenic, weight-reduction replacement for ephedra: an overview. Preuss HG, DiFerdinando D, Bagchi M, Bagchi D:J Med. 2002; 33(1-4):247-64.