Články

Články2019-12-17T20:44:38+01:00

Rubriky

Umělá sladidla – jejich klady a zápory

Pro umělá sladidla v kuchyni sahají mnohé z nás čím dál častěji. A to zejména proto, že jsme si vědomy značných výhod, které tyto látky oproti běžnému cukru mají. Je obecně známo, že právě umělá sladidla jsou charakteristická absencí či výrazně nižšími hodnotami kalorií, a tak se při jejich konzumaci nemusíme bát o svou linii a dokonce ani o své zuby. Tyto látky totiž zároveň na rozdíl od cukru nepodporují tvorbu zubních kazů. Náhradní sladidla se začala používat v 60. letech minulého století, kdy lidé začali bojovat s negativními účinky cukru, zejména s obezitou a zvýšeným výskytem zubních kazů. Objevila se tak celá řada uměle vyrobených sladidel, které svými vlastnostmi dokáží nahradit cukr. Ideální sladidlo má proto co nejpodobnější chuť cukru, velmi nízkou či žádnou energetickou hodnotu a také je odolné vůči tepelným úpravám. Postupem času ale u některých těchto

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Umělá sladidla

Umělá sladidla, jejich použití a zdravotní bezpečnost jsou poslední dobou diskutovaná témata. Objevují se informace o tom, že některá umělá sladidla způsobují rakovinu, hyperaktivitu dětí a jiná závažná onemocnění. Odpůrce umělých sladidel, paní profesorka Strunecká, informovala o škodlivosti aspartamu ve své knize Doba jedová. Odborníci přes výživu a chemii potravin naopak považují aspartam za zcela bezpečný. Jak to vlastně je asi hned tak nedovíme. Aspartam (E951) Aspartam byl objeven v roce 1965 zcela náhodně při hledání léku proti žaludečním vředům. Chemik James Schlatter si omylem olízl palec potřísněný kapalinou a zjistil, že tekutina chutná sladce. Aspartam je syntetické sladidlo, které je 200x sladší než cukr. Je složen z aminokyseliny L-fenilalaninu a aspartátu, je tedy kontraindikován pro osoby trpících onemocněním zvaným fenylketonurie. Aspartam je tepelně nestabilní, při zahřátí aspartamu nad 30°vzniká metanol, který se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Cukry v dietě

Sacharidy jsou v naší dietě zastoupeny nejvíce, nelze se bez nich obejít a nelze je tedy z redukční diety vyřadit. Cukry jsou základním palivem většiny buněk v těle, některé jsou na glukoze přímo životně závislé (např. červené krvinky, nervové buňky). Tělo se stále snaží s koncentrací cukru v krvi hospodařit tak, aby ho vždy bylo „akorát“. Když je cukru v krvi málo, vázne výživa buněk ,což se projeví únavou, slabostí, nevýkonností... Naopak při vyšším příjmu sacharidů než je skutečná potřeba těla, dochází k jejich přeměně na tuky, ukládání do tukových buněk a tvorbě tukových „polštářů“, které si nikdo z nás nepřeje. Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod všemi těmito názvy se lze s cukry potkat. Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina). Stravitelné sacharidy členíme dále na jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny: Monosacharidy jsou tvořeny

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Tuky v dietě teoreticky i prakticky

MUDr. Martina Rosická, Ph.D. Tuky neboli lipidy jsou společně s bílkovinami a cukry základními živinami, bez jejichž pravidleného příjmu se lidské tělo neobejde. V případě tuků záleží nejen na množství, které přijímáme v potravě, ale zejména na jejich složení, a to výrazněji než v případě bílkovin a cukrů. Tuky mají v orgarnismu mnohé důležité funkce. Jsou v první řadě zásobárnou energie. Rozpouštějí se v něm některé vitamíny (A, E, D, K). Jsou součástí buněčných membrán a jsou nezbytné při vzniku důležitých aktivních látek jako jsou např. hormony. Mechanicky chrání vnitřní orgány, a v neposlední řadě slouží také jako tepelná izolace těla. Základní rozdělení Triglyceridy jsou z pohledu tuků nejvíce zastoupené v lidském organismu a zároveň jsou nejčastěji přijímané v potravě. Triglyceridy jsou složené z mastných kyselin a glycerolu. Pro zdravotní účinky tuku jsou klíčové mastné kyseliny Mastné kyseliny (MK) dělíme na dvě skupiny, a to nasycené

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Co to znamená, když se řekne nutriční terapie

Nutriční terapie nebo také léčebná výživa je jedním z oborů nelékařské zdravotnické péče. Jak už napovídá sám název, tento obor se zabývá nutricí (výživou) člověka. Nutriční terapeut je zdravotnickým pracovníkem, odborníkem, který absolvoval studium oboru Nutriční terapeut na vyšší odborné nebo vysoké škole. Nutriční terapeut pečuje o výživu člověka – zhodnocuje jeho nutriční potřeby, pátrá po obtížích spojených s příjmem potravy, zhodnocuje současné stravovací návyky a jejich vhodnost vzhledem ke zdravotnímu stavu člověka. Zkoumá také možné překážky ve vhodném a dostatečném příjmu živin a energie. Cílem péče nutričního terapeuta je pozitivně působit na výživu člověka tak, aby maximálně přispívala ke zlepšení nebo udržení zdravotního stavu člověka. Léčba výživou či stravou může působit až neuvěřitelně – obvykle se setkáváme zejména s léčbou prostřednictvím různých léků, přesto však bylo mnoha výzkumy prokázáno, jak velkou roli hraje vhodná výživa v prevenci a léčbě některých onemocnění – zejména

27. 11. 2019|Nutriční terapie|

Redukce nadváhy je práce na celý život

Každý dospělý člověk se alespoň jednou v životě dostane do situace, kdy se snaží zhubnout pár kil. V této fázi ještě není důvod vyhledávat odborníka na komplexní léčbu nadváhy – obezitologa. Pozor bychom si však měli dát v případě, kdy náš Body mass index (BMI) překročí hodnotu 25 (nadváha) nebo 30 (obezita) a tento stav trvá delší dobu. Jestliže nadváhu či obezitu doprovází ještě další onemocnění, s návštěvou odborníka bychom neměli váhat ani minutu. Jak probíhá taková obezitologická prohlídka, jsme se zeptali MUDr. Radky Jedličkové z obezitologické a endokrinologické ordinace ENDOCARE. Která onemocnění nejčastěji provází nadváhu a obezitu? Klasicky se u obézních setkáváme s vysokým krevním tlakem, poruchou metabolismu lipidů, poruchou metabolismu glukózy až diabetem – tedy s příznaky tzv. metabolického syndromu. V první řadě by takový pacient měl vyhledat radu u svého obvodního lékaře a ten, pokud uzná za vhodné, pošle pacienta

27. 11. 2019|Obezita|